Kezdőlap Rólunk Borvidékek történelme Események Ajánlataink
 
Demeter Pincészet - Eger
Időtartam: Egész évben nyitva
Szenvedély, Szeretet, Tisztelet
Crocus Gere Bor Hotel - Wine Spa**** - Villány
Időtartam: Egész évben nyitva
Villány szívében, egyedi szolgáltatásokkal, családias környezetben, figyelmes vidéki vendéglátással várja a Villányi Borvidék, és a GERE borok kedvelőit.
Borvidékek történelme

Bár Magyarország egyike a világ legrégebbi és leghíresebb bortermelő országainak, nem minket tartanak  a borkészítés őshazájának. A szőlőtermesztés és borkészítés a Kaukázuson túli területeken élő ókori földművelő népektől indult. Magyarország területén már a honfoglalás  előtt is termeltek szőlőt. Mátyás király uralkodása idején érte el szőlő- és bortermelésük fejlődésének tetőfokát. Ekkoriban Európa első szőlőtermelő államainak sorába kerültünk. Szőlőtermelésünket a mohácsi vész utáni  csaknem 150 éves török hódoltság megállította és visszavetette. A XVIII. század végétől a Duna - Tisza közén a futóhomok megkötésére nagyarányú szőlőtelepítés kezdődött. Az 1875-ben fellépett és igen closure weave gyorsan elterjedt filoxéra nagy pusztítást végzett. Az első világháború, majd azt követően a túltermelési válság ismét súlyos csapásokat mért a borgazdaságokra. A szőlőültetvények 2/3-a trianoni határokon belül maradt, míg a borfogyasztó lakosság a határokon kívülre került. A II. világháborút követő munkaerő-, anyag- és eszközhiány következtében tovább hanyatlott a bortermelés színvonala. 1970-80-as években ismét fejlődésnek indult a bortermelés, de a színvonalát az igénytelen szovjet piac határozta meg.A nemzetközi elvárásoknak megfelelő  korszerűsítés az 1990-es években kezdődött. Több évnyi folyamatos csökkenés után enyhén  emelkedett az összes szőlőterület.

 

Borrégiók - Borvidékek

Hazánkban a borvidékek területét a Bortörvény szabályozza, mely 22 borvidékre szabdalta az ország szőlőtermő területeit. A borvidékek a következő térképen is látható 7 borrégióba lettek besorolva:

Magyarország borrégiói

Magyarország borrégiói

1.) Alföld (Duna) borrégió

Teljes területe 133048 hektár, melyből 29280 hektár a termő terület.
A régióhoz tartozó borvidékek:

Csongrádi borvidék:
A Csongrádi borvidék talaja a Dunai eredetű meszes homok. A Borvidéken 40 fajta szőlőt termesztenek, melyekből a kékszőlő fajták: Kékfrankos, Cabernet, Zweigelt, Kadarka. Meghatározó fehér bort adó szőlőfajták: Rajnai rizling, Olaszrizling, Ottonel muskotály, Chardonnay, Kövidinka, Cserszegi fűszeres.

Hajós-Bajai borvidék:
Talaj-és klímaviszonyai a régión belül a legkedvezőbbek. A löszön és a löszös homokon kialakult talajok rendkívül kedvezően befolyásolják a borok íz-, illat-, zamatanyagait, a kedvező hő- és fényviszonyok teszik lehetővé a mély színű, tüzes gyümölcsös ízű, bársonyos vörösborok termelését. A borvidék legelterjedtebb fajtái: Chardonnay, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres, Olaszrizling, Kékfrankos, Zweigelt, Oportó, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kadarka.

Kunsági borvidék:  
Az ország  legnagyobb kiterjedésű és szőlőterületű borvidéke. Ezerjó, Muskotály cüvé, Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, vörösborok közül pedig a Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet franc, Cabernet sauvignon borok méltán közkedveltek és a borvidéki, alföldi borversenyeken is rendre aranyérmes helyezést érnek el.

2.) Balaton borrégió

Teljes területe 32987 hektár, melyből 10830 hektár a termő terület.
A régióhoz tartozó borvidékek:

Badacsonyi borvidék
A borvidék jellegét, az itt termő borok különleges zamatát az egykori vulkánokból itt maradt lepusztult bazaltkúpok kedvező talaja adja meg. Jellegzetes szőlőfajtái az Olaszrizling, a FIFA 15 Coins kaufen rizlingszilváni, a szürkebarát, az ottonel muskotály, tramini és a csak erre a tájegységre jellemző kéknyelű. A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas extrakt-, alkohol- és savtartalmúak.

Balatonboglári borvidék
3000 hektár területet foglal el a Balaton déli partján. A borvidéken a lösztalaj az uralkodó. Kitűnő feltételei vannak itt a könnyed, harmonikus muskotály borok és pezsgők valamint más fehérborfajták készítésének is. Jellemző fehérborok: Olaszrizling, Chardonnay, Királyleányka, Zöld Veltelini, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Sauvignon, Tramini. A vidék alkalmas vörösbort adó fajták termesztésére is: Merlot, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon.

Balatonfelvidéki borvidék
A borvidék három jól körülhatárolható körzetre tagolt: a Káli Körzet, Balatonederics – Lesencei Körzet és a Cserszeg – Rezi Körzet. A borvidék legfontosabb szõlõfajtái: Olaszrizling, Szürkebarát, Zöldveltelini, Zenit, Chardonnay, Rizlingszilváni, Tramini, Muskotály fajták. A borvidék borait 40 éven át más borvidékek borainak javítására használták.

Balatonfüred-Csopaki borvidék
Kiváló minőségű talajok, déli, délkeleti fekvésű, Balatonra nyúló szőlőtáblák jellemzik a borvidéket. A Balaton fény és hőgazdálkodása kedvező hatással van a szőlőtermesztésre. A borvidék elsősorban a fehér  borairól híres, de a vörösborok is jól megteremnek. Jellegzetes szőlőfajták: Olaszrizling, Chardonnay, Rajnai rizling, Szürkebarát, Ottonel muskotály, Rizlingszilváni.

Balatonmelléki borvidék
Tipikusan fehérbortermelő vidék. Jellegzetes szőlőfajtái az Olaszrizling, a rizlingszilváni, a szürkebarát és a rajnai rizling. Az újabb telepítésekben a chardonnay és a sauvignon fajták is szerepelnek.

Somlói borvidék 
A hegy különleges talaja, a pannonhomokkal, lösszel keveredő bazalt és bazalttufa törmelék. A hegy a fehérszőlők, fehérborok termőterülete, Az ajánlott öt fajta, a furmint, juhfark, a hárslevelű, a  tramini és a legelterjedtebb Olaszrizling. Különösen a juhfark számít igazán somlói szőlőnek, mert hozzáértők szerint itt éri el a legjobb minőséget.

rolex replica

3.) Eger borrégió

12541 hektár a termő területű.
A régióhoz tartozó borvidékek:

Bükkaljai borvidék
A vidék éghajlati- és talajadottságok elsősorban a fehérbor termelésének kedveznek. Területe 1130 hektár. Talaj: riolittufa alapkőzeten lösz. A Bükkaljai borvidéken elsősorban a fehérborok terjedtek el: a leányka, az Olaszrizling és a Chardonnay. Az Egri borvidék közelségének köszönhetően a vörösborok közül főleg a kékfrankos és a merlot honosodott meg itt.

Egri borvidék
6040 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék felén fehérbor-szőlőt termesztenek. A leghíresebb bor a bikavér, és a leányka, elterjedtek a Debrői Hárslevelű, Egri Chardonnay, Egri Cabernet franc és sauvignon, Egri Merlot, Egri Kékfrankos és Kékmedoc.

Mátrai borvidék
Az ezekből készült minőségi és különleges minőségű borok a Szürkebarát, a Chardonnay, a Muscat Ottonel, a Zenit. Ezek mellett a Rizlingszilváni, az Olaszrizling, a Hárslevelű, a Tramini, a Leányka, a Sauvignon blanc szőlők borait az ország legjobbjai között tartják számon. A vörösborok készítése az   utóbbi időben visszaesett, ezzel együtt a mátrai borászok Zweigelt, Kékfrankos és Cabernet fajták borai is elismertek.

4.) Észak-Dunántúli borrégió

Teljes területe 18144 hektár, melyből 4503 hektár a termő terület.
A régióhoz tartozó borvidékek:

Ászár-Neszmély borvidék:
A borvidék területe: 1432 hektár. A termőterület alapkőzete márga, valamint agyag ezeken barna erdőtalaj alakult ki. A terület jellemző szőlőfajtái a Chardonnay, Rizlingszilváni (Müller-Thurgau), Zöldveltelini és az Olaszrizling.

Etyek-Budai borvidék
Bár a szőlőtermesztésnek több évszázados hagyománya van a területen mégis csak 1990-ben kapta meg borvidéki rangját. A meszes talajú 1480 hektáron termelt szőlőfajták, borok: Chardonnay, Olasz rizling, Rajnai rizling, Sauvignon blanc.

Móri borvidék
730 hektáros Borvidék jellemző borai a fehérborok. A meghatározó fajta Ezerjó mellett a Leányka, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és a Chardonnay a leggyakoribb szőlőfajták.

Pannonhalmai borvidék
A borvidék legjellemzőbb talajképző alapkőzete a lösz. Területe 618 hektár. A borvidék hagyományosan fehérbort termelő terület. A borvidéken szinte kizárólag a fehérborszőlő-fajtákkal foglalkoznak. A legelterjedtebb fajták közé tartozik az Olaszrizling, a rizlingszilváni, a rajnai rizling és a tramini.

5. Pannon borrégió

Teljes területe 28845 hektár, melyből 8863 hektár a termő terület.
A régióhoz tartozó borvidékek:

Pécsi borvidéknike air max one pas cher nike pas cher nike air max tn pas cher nike scarpe sac louis vuitton pas cher Sac Louis Vuitton Pas Cher

A filoxérajárvány után az Olaszrizling került első helyre és ma is vezeti a listát. További jellemző fajták: Furmint, Chardonnay, Cirfandli, Rizlingszilváni, Hárslevelű, Ottonel muskotály, Királyleányka, Tramini, Rajnai rizling, Zengő, Zenit, Zöld veltelini.
A borvidéket manapság leginkább a kistermelés jellemzi. A Mecsek óvó hatása miatt még 440 méteren is találunk szőlőt. Remek fehér és vörösbor szőlők teremnek errefelé.

Szekszárdi borvidék
A szekszárdi bor főleg a német nyelvterületen híresült el. A borvidéken természetesen túlsúlyban vannak a kékszõlõk, melyek közül a legnagyobb területen termesztett fajták sorrendje az alábbiak szerint alakul: kékfrankos, zweigelt, merlot, cabernet sauvignon és franc. Fontosabb fehérszőlő-fajtái: Olaszrizling, chardonnay, rizlingszilváni, zöld veltelini. Eger mellett Szekszárd használhatja a "Bikavér" nevet.

Villányi borvidék
Hazánk legdélebben található 4792 hektár területen elhelyezkedő borvidéke, ahol megtalálható Magyarország első Borút-ja (Villány-Siklósi Borút). A borvidék legfőbb talajképző kőzete a lösz, melyhez helyenként dolomit és mészkőtörmelék keveredik. A fehér fajták közül a chardonnay, rajnai rizling, hárslevelű, rizlingszilváni, tramini telepítései jelentősek, a kékszőlők közül a kékoportó, cabernet sauvignon, kékfrankos, zweigelt, cabernet franc, és a merlot vannak jelen. Újabban pinot noir és kadarka ültetvényekkel is találkozunk.

Tolnai borvidék
Ma a borvidéken 2000 hektár szőlőterületen nagyobb részben fehér szőlőfajtákat / Chardonnay, Tramini, Sauvignon Blanc, Olaszrizling / termesztenek, elsősorban a megye középső és északi részén. A kék szőlőt / Oportó, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kadarka / jóval kisebb területen, főként a déli részeken szüretelik.

Soproni borrégió
Teljes területe 4287 hektár, melyből 1892 hektár a termő terület.
A régióhoz tartozó borvidék:

Soproni borvidék
Érdekessége a borvidéknek, hogy a borospincék nem a szőlőben találhatók, hanem az emberek saját házaik alá építették a biztonság, védelem jegyében. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal 1987-ben a "szőlő és bor városa" címet adományozta Sopronnak. Soproni borvidéken a kék szőlő, főleg a Kékfrankos termelése kiemelkedő. Jelentősek még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és Pinot noir ültetvények is. A fehérborfajták közül a Zöld veltelini, a Chardonnay, a Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc és a Korai piros veltelini a legelterjedtebb.

Tokaj-hegyalja borrégió

Teljes területe 11149 hektár, melyből 5922 hektár a termő terület.
A régióhoz tartozó borvidék:

Tokaj-hegyalja  borvidék
A Tokaji borvidék 1737 óta a világ első zárt borvidéke, azaz más területről származó szőlőt, mustot, bort - palackozott borok kivételével - behozni nem szabad. A Borvidék 5922 hektárnyi területen található. Az egykori ordinárium mai utódai azok a fajtaborok,amelyek szinte kizárólag fajtatisztán kerülnek forgalomba, mint Tokaji Furmint, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Sárga Muskotály vagy Tokaji Zéta (Oremus). Ma kizárólag fehér szőlő telepítését engedélyezik Tokaj-Hegyalján. Hagyományos borkülönlegességek: Szamorodni,Fordítás, Máslás és Esszencia. A Tokaji Borvidék különlegessége a Tokaji Aszú. A variety of beautiful fashion bags online waiting for you to purchase, sale! free shipping!
 

 
kapcsolat  
 
© 2010 Borwellness.hu Minden jog fenntartva.